NA MIAŻDZYCĘ
–
Dieta zalecana przy miażdżycy oraz innych chorobach układu sercowo- naczyniowego.
Głównym założenie diety jest ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i zastąpienie ich jedno- i wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (w tym kwasami omega-3) wraz z odpowiednim spożyciem warzyw i owoców.
Dieta charakteryzuje się dużą ilością różnorodnych warzyw i owoców, nasion roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych i orzechów, dodatkiem do potraw oliwy z oliwek, stosowaniem ryb bogatych w kwasy omega-3 (EPA i DHA) i umiarkowanym ich spożyciem, umiarkowanym spożyciem drobiu, mleka i przetworów mleka oraz jak najmniejszym spożyciem czerwonego mięsa, wędlin.
Błonnik pokarmowy pochodzi głównie z pełnoziarnistych produktów zbożowych takich jak pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, makaron razowy, grube kasze, płatki, otręby oraz surowych warzyw i owoców.
Potrawy przygotowywane w naszej kuchni są gotowane na parze, gotowane w wodzie al dente, pieczone w piecach konwekcyjno-parowych, duszone, smażone bez tłuszczu bądź z jego niewielką ilością.
MENU
ZAMÓW
MENU
ZAMÓW