LEKKOSTRAWNA
–
Dieta szczególnie zalecana w schorzeniach układu pokarmowego jak np. choroba wrzodowa żołądka, refluks, a także podczas okresu rekonwalescencji w przebiegu innych chorób.
Dieta opiera się na ograniczeniu w diecie błonnika pokarmowego i składników antyodżywczych z jednoczesnym przygotowaniem dań w taki sposób aby ułatwić wchłanianie składników odżywczych zawartych w posiłkach. Zawartość błonnika w zestawach nie przekracza 25 gram i pochodzi on jedynie ze świeżych warzyw i owoców oraz delikatnego pieczywa pszennego czy kasz.
Posiłki pozbawione są surowych warzyw, produktów wieloziarnistych, wzdymających oraz tłustych. Mają łagodny smak i są delikatne dla układu pokarmowego.
Dania są gotowane na prze, rozgotowywane w wodzie, pieczone w rękawie lub pergaminie, zdrowy tłuszcz do potraw dodaje się po ich przyrządzeniu.
MENU
ZAMÓW
MENU
ZAMÓW